School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

Bainne ásail agus bainne capaill a mheascadh fríd a chéile agus é a ól.
    Leighis sleamhna.
    Grota de crann spíonóg a thabhairt leat agus dealg a chuir sa t-sleamhna uair ámhain gach lá ar feadh naoí lá.
    Leighis phíosrogach.
    Tomhaiseann fear an bhó o bun a ruball go barr a’ gaothsain. Annsin gheibheann sé uibhleóg agus dóigheann sé an finnthamh faoí na gaothsan.
  2. Na Preataí.
    Cuirtear na preataí gach blian san Éarrach, gheibhtear an talmhan réidh ar dtús, agus gnidhtear tolladoraí le sluasaidh agus le rópa fa-choinne iad a choingbeail díreach. Geartar na preataí annsin agus gnídtear sgoilteain dobhthá. Cuirtear na preataí annsin agus i gcionn cupla seacthmain tiochfaidh na barr beaga anios os cionn an talmain. I gcionn cupla seachtmain eile cuirtear leas ortha, agus baintear an lustan dóbhtha, i na ndhiaidh sin. Baintear iad na ndiaidh sin agus cuirtear isteach i bpoll iad, fa-choinne iad a chóineail tirm. Gnideann cuid de na mná arán preataí dóbhtha agus bíonn sé
    Siubhan Ní Chearrain
    Cró na Sealg, Co. Donegal