School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Paidreacha.
    Síntear mé sa leabaidh seo mar síntear mé san uaigh. Ceithre cosa ar mo leabaidh, ceithre h-Aingeal go rabh annsin. Dia amuigh, Dia astoigh, Dia ag ceann a’s ag cois ma leabhta. A Mhaigdean, Bheannuigh, mo thig dadamh orm, agus mé mo chodladh, Íosa, mhusgail mé.
    Gcluinn sibh mise lucht na sgabhal na déanaigidh faile in mur gchás. Is truagh sin bean gan cáraid is í na luidhe ar leabaid’n bháis. A duine bhocht nach dean breig le Muire, nar ith feóil Chead-Aoine is nach h-éag in do thinnis. Unlaith. ? do’n Chléir agus do na cúig mílte Muire. Bhí an Muire is a mach ag siubhail amuigh sa lá, casadh uirtí an Parsón Naomhta mar bhí Naomh Shéamus as an Róimh. Shín sí chuige as a deis lámh sgabal bréagh na mbhráinche óir. “Níl an bean no a fhear a n-iomhcaraidh mó éideadh agus a chaitheas é mur is coir na mbhéid seal aige ar m’anamh ins an ghlór,” líonfhaid mo chroidhe le grádh ar a n-athair.
    Siubhan Ní Chearrain