School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. Tomhaiseanna
    Gamhna geala bána, ní ólann siad bainne agus ní itheann siad féar agus ní fearr leobhta na thraigh é no i lár an lan-mhára. Réidhteach = Faoileogaí bána.
    Tchímh é agus ni fheiceann tusa é agus tá sé níos comgaraighe duit-sé nó tá sé damh-sa. Réidhteach = Cúl do cinn.
    hata beag mo sean-dhuine thuit sé isteach san fhairre. Níor stad sé ariamh de bogadaigh go deachaidh sé anonn go Meiricea. Réidhteach = Cabhair a bhíos ar an uisge.
    Caidé tá lán agus a chongbhuigheas tuilleadh? Réidhteach = Pata préataí nuair a chuirtear uisge ortha.
    Chuaidh fear amach a bhaint féir lá amháin. An méidh a bháin sé chaith sé na dhiaidh é, agus an méidh nar bháin sé thug sé leis é. Réidhteach = Fear ag baint na féasóige do fhéin
    Caidé a bhéas istigh sa lá agus théid amach san oidhche? Réidhteach = Solas an lae.
    An fear a rinne é, rinne sé le na dhíol é, agus an fear a cheannuigh é ní chaith sé ariamh é, an fear a chaith é
    Sighle Nic Suibhne
    Brighid Nic Suibhne