School: Bun Machan

Íde, Bean Uí Chobhthaigh

1. (continued from previous page)
    ach ní bhfaighidh tú dada ann". Chuaidh sí ann ach ní fuair sí aon scilling. Nuair tháinigh sí thar nais, arsan fear "Ó an óinsigh dá mbáil leat do bhéal d'éisteacht gheobhthá scilling an fhaid is do mhairfeá, ach anois ní bhfaighidh tú dada choidhthe arís".
  2. Bhí fear ag fáil báis uair agus cuireadh fios ar an sagart chun a fhaoisdín d'éisteacht. Bhí póiní agus treap ag an sagart agus an buachaill stábla á thiomáint. Bhí cúpla míle nó bfhéidir níos mó ná san le déanamh acu. Thángadar go dtí an tigh. An fear a bhí ann, ní ró-mhaith a caith sé cuid dá shaol; mar sin bhí náire an domhain air i dtaobh rudaí áirithe a bhí déanta aige. Bhuel, níor dhein sé faoisdín maith mar cheil sé cúpla droch rud ar an sagart.
    Nuair a bhí an gnó déanta ag an sagart bjog sé chun bóthair abhaile. Ní ró-fhada a fuair sé nuair d'airigh sé fear taobh istigh den chlaidhe agus slabhraí ceangailte timpeall air agus glór uafásach á dhéanamh acu agus é ag déanamh ar an dtigh ina raibh an fear breoite. Arsan sagart leis an
    Íde Chobhthaigh
    Príomhoide