School: Bun Machan

Íde, Bean Uí Chobhthaigh

1. (continued from previous page)
    inside in the skull rolling it around. The man took the skull and threw it in over the wall of the graveyard. It was no sooner in that it was out again. Then the man saw a white object jump over the wall, seize the skull and disappear.
  2. Fadó do bhí triúir driofúracha darbh ainm Máire agus Cáit agus Peig ina chónaí i Sráidbaile Déiseach sa conntae seo. Bhíodar mar daoine naomhtha mar Bhídís i gcónaí ag rá paidreacha i bhfad gach lá. Oíche áirithe do thárla go rabhadar ag paidreóireacht mar ba ghnáth leo. Nuair a bhí deire leis an guidheacht dúirt beirt ach le Máire go raghaidís a codladh. Ní raibh ach píosa beag coinnle fágtha. Do lean Máire ag guí chun Dé agus dúirt sí ná raghadh sí féin a codladh go dtí go mbeadh an snaibín coinnle caite ar fad. Bhí sí ar a glúna go breacadh an lae mar d'fhan an píosa coinnle ar lasadh go dtí san. Tugtar Nunnery Lane ar an áit sin.
  3. Nuair a bíonn na capaill bána le feiscint ar an bhfarraige droch-comhartha na h-aimsire is ea é sin; comhartha stuirme is ea é; tiochfaidh an stuirm taobh istigh de trí lá ina dhiaidh sin.
    Bean Uí Cobhthaigh
    Príomhoide