School: Baile Nua, Coill Mhic Thomáisín

Newtown, Co. Waterford
Muiris Breathnach

1. Uair amháin do bhí beirt bean ina chónaí sa tig agus do bhí carn féir ag fás ar díon an tigh agus do bhíodar ag iarraidh bó do chur in áirde ar an dtigh chun an féir d'ithe. Tháinigh fear i leit cúcha agus bhí sé ag féachaint ar an obair. "Cad chuige ná baineann sibh an féir agus é do caitheamh cuice?" arsa sé. "Buil níor chuimhneamar ar a leithéid" arsa siad.

So mhair tiarna talmhan i Loch Garman fadó agus a iníon. An oíche seo bhí sí ina sheasamh ag an doras agus do chonaic sí fear ar dhruim capaill ag teacht agus tháinigh sé go dtí an doras agus d'iarr sé ar an gcailín an dtabharfadh sí cead dó fanúint i rith ná agus dúirt sí go dtabharfadh. D'fhan sé agus nuair a tháinigh an maidin agus nuair a bhí sé chun imeacht dúirt an tiarna leis fanúint i gcóir cúpla lá eile agus d'fhan. An oíche seo bhíodar ag imirt cártaí agus do leig an cailín ceann doibh titim uaithí agus
    AT1210: The Cow is Taken to the Roof to Graze