School: Baile Nua, Coill Mhic Thomáisín

Newtown, Co. Waterford
Muiris Breathnach

1. Carraig an Únsig
    In aice Chill Mhic Thomáis tá carraig an únsig suite. Sí an chúis go dtugtar an ainm sin uirthe ná go raibh bean ann fadó a thagadh go dtí an carraig sin gach lá fluic agus suidheadh sí síos ann ag caint léi féin agus ní dhéanfadh aoinne é sin ach únseach.
    Mo crách is mo chas na cánan sé sneachta go sioc. Is muire is mo grá i lár na farraige amuigh gan leaba gan bád gan artach bheith agam ar bith. Mac Muire is no grá agus mo dhá láimhín casta ina cris.
    Tá cloch i bpáirc taobh thoir dom thig agus deallramh leachta atá uirthi.
    Tá rud éigin scríobhtha uirthí agus deireann na sean-daoine gur duine a bhí i bhfeidhil caoine ann a scríobh a ainm uirthi i Laidin atá sé scríobhtha. I bpáirc Mac Craith atá sé. Ar thaobh an claoidhe atá sé ina seasamh.
    Kilmacthomas, Co. Waterford