School: Baile Nua, Coill Mhic Thomáisín

Newtown, Co. Waterford
Muiris Breathnach

1. Idir na bailtí móra Dungarbhán agus Cill Mhic Thomáis agus leath-bhealaigh idir an farraige agus Sléibhte an Chomairig atá suite an charraig iontach san ar a dtugtar Cloch Labhrais. In áit iarcúltha atá sé suite ar phort abhainn agus do réir béaloideas na sean-daoine 'sé an scéal seo leanas a n-innisítear go minic a chuireann in iúil dúinn brí ainm na cloice.
    Níltear deimhneach ar an dtráth aimsire ar a thit a leithéid de scéal amach ach do réir tuairim na ndaoine ba fhada siar é. Déirigh earaontas idir beirt bhan mar gheall ar chóir a chuireadh i leith pir do mnan díobh. Ní raibh cóir ba mheasa dá gcuirtí i leith fear de chine gaedhil an uair sin ná ó shoin i leith ná go mbeadh sé cionntach smál do chur ar ainm chailín. Dúirt an fear seo ina choinne agus ní nach ionadh go raibh faobhar agus buille air más rud é gur mí-cionntac é. Bhí sé mar nós ag muintir den tsean-aimsir ceist achrannach mar sin do chur thar bhrághaidh an sagart paróiste chun a bhfeitheamh do thabhairt air. Go moc ar maidin Airithe do ghluais an chuideachta fé dhéin an tséipéil an áit a bheadh an sagart ag fanacht leo.
    Languages
    Kilmacthomas, Co. Waterford