School: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (roll number 15467)

Glenties, Co. Donegal
Cathal Mac Duibhir
The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 13_022

The Schools’ Collection, Volume 1051B, Page 13_022

1. San tsean aimsir bhí mórán ainmhidhthe allta san ceanntar seo mar an broch, an giarrfhiad, an cóinín, an grainneóg fheir, an madadh uisge, an madadh ruadh agus an fhiad. (Bhí) Tá an broc iogantach glic agus bheirfead sé leis gach ruda geibheann sé a bheal. Tá sé iongantach láidir. Teidheann an grainneog fheir thart ag cromadaigh roimh dul o sholas. Gnideann an giarrfhiad sgrios mor ar gleasaraí san Geimhreadh. Gnidheann an coinín a pholl comharach do pairc gleasaraí. Itheann sé na gleasaraí sé na gleasaraí nuair a tigeann siad (s) anios.
    Padruig Ua Gallchobhair
    Meenachallow, Co. Donegal