School: Carron / Carthan (roll number 7573)

Carran, Co. Clare
Micheál Ó Muirthille
The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 19_045

The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 19_045

Bealoideas.
    Tá alán ainmhidhthe allta timceall na h-áithe seo an sionnach an marthín cath an easóg agus an bhroch.Sí an sionnash an t-ainmnidhe a thagann go dtí na tighthe gach oidhche ag goid.Bíonn pluais ag an sionnach agus an broch ins na coillte.Bíonn an sionnach amuigh ins na h-oiceannta dubh dorca nuair bhíonn gach aoinne ina gchodladh .Téigheann sé go dtí an tigh ina mbíonn na earca na géana agus na lachain.Beireann sé ar cupla ceann díobh agus as go bráth leis go dtí a phluais féin.
    Bíonn sicín no lacha no gé aige gach la chun a dhinéar aige gach lá.Bíonn an easóg ins na coillte chómh maith.Bíonn poll beag ag na coininí thios sa talamh.
    Baintear usáid as chuidh dos na h-ainmhidhthe seo.
    Brighid Ní hEidinn