School: Carron / Carthan (roll number 7573)

Carran, Co. Clare
Micheál Ó Muirthille
The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 06_039

The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 06_039

fó-cupáin ,coinnealóirí agus rudaí bheaga mar sin.Bíonn capaill agus asail dhá ndíol agus dhá cheannach aca chómh maith.Codaluigheann siad í gcampaí ar thaobh a'bhóthair 'san oidhche agus bíonn teinne mhaith .Uaireannta ,iarran siad déirce ar na daoiní agus bíonn paidreaca beaga aca nuair a gheibheann siad é.
    Lucht Siúil
    Bíonn alan tincéirí ag gabháil tímcheall na h-áite ar feadh an t-Samhraidh. Bíonn capaill ag cidi aca agus bíonn asail ag daoine eile dóibh .'Siad na h-ainmneacha atá ortha ná :-Casey ,Doyle mac Cárthaigh ,Delaneys ,Fury agus Donovan .Bíonn rudaí dhá ndíol mar :-Pictiúirí ,cupáin,
  4. 'Sé "Tearmuinn"ainm mocheanntair agus tá sé suidhte i bParóiste "Carthainn"i gCo an Chláiragus í Barúntacht Burren .Tugadh an ainm sin air ,mar deineann sé fothain do na h-áiteanna 'na thímcheall,mar tá sé árd ("Tearmuinn" an focal a bhí ag na daoiní anseo ar "fothain" fadó").Fuair Carthann (Carn a ainm mar tá déanamh chairn air.Tá sé árdos cion gach paróiste eile ata 'na aice.Níl aon sean-duine
    í d earmuinn agus ta aon casal amáin ann.Tímceall céad bliadhain ó shoin bhi sagart 'na
    Termon, Co. Clare