School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_012

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_012

1. Bhí sgoil claidhe i gcoill mhór i nGuirtín Bhíodh an múinteóir ag múineadh amuigh. Níl fhios agam na h-ainmneacha a bhíodh ar na múinteóirí acht ar bheith. Bíád Mac Aodha agus Mac Donnchada acht marbhuigheadh Mac Aodha. Níor bás an áir seo iad ar chor ar bith. Bíodh na múinteóirí ag chur futha ins na tighthe ba goire dóibh. Gheibhidí punt gach seachtmhain. Siad na h-adhbhair a bhíodh ins an sgoil Áireamh, tír-éolas, sgríobhadh agus stair. Bhíodh Teagasg Críostaidhe ann freisin. Rinne siad pinn as cleití agus sgíobh siad leo annsin. Bhíodh siad ag múineadh ins na tighthe freisin. Bhíodh Gaedhilg ag na múinteóirí agus bhíodh siad ag múineadh na Gaedhilge freisin. Bhíodh binnsí agus stóil ins an sgoil Bhíodh na múinteoírí sé míosa san áit.
    Micheál Ó Maoilmhichil
    Máirtín Ó Riain