School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 07_008

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 07_008

1. Béaloideas

Bhí lá pátarúin i gConnamara tuairim is fiche blian ó soin.

Bhí lá pátarúin i gConnamara tuairim is fiche blian ó soin. Bhí dhá dream daoine le bheith ag troid agus bhí duine is diche ar gach taobh. Bhíodar le bheith ag troid le fásanna fuinnseóige. Bhí dhá ceannphort ortha agus bhí ceann aca óg agus an ceann eile aosta. Bhí an fear óg an - mhóir lé inghean an fir aosta. Bhí an fear óg agus an inghean agus an fear aosta ag cainnt an lá roimh an troid agus dubhairt sí leis "ná bhuail m'athair trom" at sise. "Ní bhuailfidh mé trom é agus is mé féin agus d'athair a bhuailfidh ar dá céad bhuile." Bhuail an bheirt ceannphort an dá chéad bhuile agus thosuigh an
    Pól Ó Buachacháin
    Máirtín Ó Ceóinín