Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 05_001

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 05_001

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí bean ann uair amhain d'arb ainm dí an Caileach Dhéarach agus bhíodh sé ag dul thart í áit go h-áit. Dubhairt sé nach raibh fear ná bean in ann í a bhualadh ag baint fhéir agus bhíodh sí ag cuir dhubhsláin ar na fir. Chuala fear amháin é aguis chuir sí dubhslán air.
    Chuaidh an fear go gabha agus rinne an gabha spící iarainn dó agus chuaidh an fear go dtí an áit a raibh an Caileach Bhéarach agus thosuigh siad ag obair.
    Nuair a bhíodh an bhean ag cur faobhar ar an speil cuirfeadh an fear na spící síos san áit a raibh an bean ag baint agus nuair a thagadh an bean go dtí an áit a raibh na spící baineadh siad an faobhar den speil. Annsin b'éigin dí faobhar a chur ar an speil arís. Sa chaoi sin bhuail an
    Padhraig Ó Gionnáin
    Shrule, Co. Mayo