School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 03_040

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 03_040

1. Ní cuireann muidh fataí ar an bfeilm mar níl aon fheilm againn. Déantar na drilleanna le céachta thart annseo. (b) Bhí ceachta ádhmaaid ag Séamus Mach Carrtaigh. Cheannuigheadh na laghannta tart annseo fadó. Ní chabhruigheann na comarsain le ceile anois acht corr dhuine. Deantaoí starch thart annseo fadó i nDealgán. Seo mar a deantaoí an starch. Cuirtí na fataí i bpota agus cuirtí uisge ortha annsin agus i gcionn tamaill togcaoi na fataí as an bpota agus cuirtí (sulfar) sulfur orta. Annsin cuirtí tré teine iad agus nuair togcaoi as an teine bhíodh an starch déanta.
    Domhnaill Ó Ceallaigh
    Dalgan Demesne, Co. Mayo