School: Shrule (roll number 7795/7796)

Shrule, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 03_030

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 03_030

1. Bhí fear agus a bhean agus a gclann in a gcomhaidhe i gCathair tuairimh is céad bliadhain ó shóin. Bhí cat acha agus bhí an cat sin cómh mhór le mada agus ní raibh aon mhaith leis. Chuaidh se go dtí teach éile agus níor thainig sé abhaile go raibh sé mé nó mar sin ann.
    Tháinig sé abhaile annsin agus thugadar braoin bainne dhó agus chuaidh sé aríst. An ttíomhadh uair a chuaidh sé níor thainig sé go raibh se trí míosa ann. Nuair a tháinig sé isteach maidin ámhain thugadar braoin bainne dhó. Nuair a bhí an bainne ólta chuaidh sé suas an staighte agus thainig dhá cath éile isteach agus chuadhar suas an staighre freisin agus bhualadar an cath éile
    Domhnaill Ó Ceallaigh
    Dalgan Demesne, Co. Mayo