School: Sheanmore (roll number 16197)

Sheeanmore, Co. Mayo
Síghle Ní Dhonnchadha
The Schools’ Collection, Volume 0131C, Page 01_032

The Schools’ Collection, Volume 0131C, Page 01_032

1. Paidir a’ Tobac
    Ná raibh liachta gainnimhe ar an tráigh, ná seammair ar an bhféar ag fás, ná braonaí drúcht ar a’ bhárr, an méid sin beannachtaí dílis Dé go raibh le h-anam na marbh agus ár n-anam féin an uair ár mbáis.
    Deirtear gur i dtigh mo mháthar móire a dubhradh an paidir sin i dtosach. Nuair a fuair a h-athair súid bás thainic bean isteach le breacadh lae agus thairg muinntir an tighe píopa tobac dhí. Chaith sí é agus thug sí arais aris é. D’imtigh sí annsin agus ní fhaca aon duine í beo nó marbh, istig nó amuigh ina dhiaidh sin