School: Dubh Achadh/Dooagh (B.)

Dooagh, Co. Mayo
S. Ó Gallchobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086H, Page 01_001

The Schools’ Collection, Volume 0086H, Page 01_001

1. Marrainn Phádhraic
    Glaoidhtear sinne a bhearta finne anall leis an gcille go mo buan braon blas ó chúl na gréinne gréige gille. Deantar súghach sáthach ionnam Satharin glas, díos nach mbaineann dúin rún creideamh amháin an aithne. Beannacht leis an anam a bhí gcolainn Ana ních Áille agus gach neach dá bhfuil mo bharrainn aige beannacht Dé ’gá rádh sin. Agaidh fnne Colpaigh, bláth finne bhuidhe agaidh cinn corporail an té bhfuil agaidh béal na bfocal ceart air nach bfaca ariamh an airidhe na na bhearta finne claoidhe.
    Léightear na buaidh seo thar bhuanais, buadh croinne, buadh maidhne buadh labharthás, buaidh fiosa thríd le fionn mhná triall rígh Luirc agus rígh bhFóglá agus ní bhiodh cionn ar t-airidhe agat má éisteann tú i gcómhrádh.
    An té i d’iarrfadh mo marrainn ag dul i mbreith ná i mbriathar is tannaidhe an grian a teangóchadh dó. An té d’iarrfadh mo marrainn a dul a long an Arc ná a nangaireacht slán buan meanamnach a thiochfadh sé as gan ball tuinne ná Annachain. An té d’iarrfadh mo mharrainn ag dul tríd theinnteacha na hÉireann, d’osgaileochadh siad ar gach taobh dó idir glais agus géibheann. An té d’iarrfadh mo mharrainn ag dul faoí éinnt mná moille ba mhaith an aistir dhó é idir chéille agus cloinne. An té d’iarrfadh mo mharrainn ag dul i dteach nua, ní baogal dó an bhás ar fhad agus a bheidheas clith ar cabhar. An té d’iarrfadh mo mharrainn ag dul an aonaigh slán buan meanmanach a thiochfidh sé as agus sochar a shaor aige. An té d’iarrfhadh mo mharrainn ag dul go teach an óil thiocfidh sé as gan bun athrughadh gán bárr athrúghadh gan gruagáil na gruaimíl.
    Séamus Ó Gallchobhair
    Garda Allen