School: Dubh Éige/Dooega (roll number 2309)

Dumha Éige, Co. Mayo
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0086G, Page 08_016

The Schools’ Collection, Volume 0086G, Page 08_016

1. Tá mé in mo comhnaidhe in Dubh Éige in Acaill. Sé an fát a tugtar Dubh Éige ar an áit seo. Bhí long briste siar ag na buille uair amháin. Táinich suid de na daoine isteac go Dún agus dubairt siad go rionn siad Dun ar Éige. Annsin tugad Dun air Eige ar agus in a diaid sin tugtad Dubh Eige ar. Nil móran mantraca i Dubh Eiga. Tá oráin ag na sean daoine a rionn siad fádo faoi sé an t-ainm at ar cropogaide áirdá agus tiocfaid Dub Eige isteac aon.Tá go leor airmeaca í Dub Eige acht silimsa gur Mac Giollabáin, Mac Fionnghaile, agus Í Gallcobhair is fairsing ann. Tá trí fhicidh daoine ag fagail an sean pensin i Dub Eige. Tá abann mór i Dub Eige ag sinead anuas ón cnuic abann Beal na Salaige an t-ainm ata air. Tá go leor gaedilg ag na sean daoine. Sé an t ainm is luite i Dub Eige O Mongáin.
    Sorcha Ní Ghallchobhair