School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 40_022

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 40_022

1. 1) Lá 'le Brighide. Bíonn siad ag déanamh croiseanna le cothain agus le phiogcaigh. Téigheann duine amach ag an doras agus abruigheann muinntir an tighe,
    "Fosgluighidh mhar shúilibh, teighidh ar mhar gluinibh agus leig isteach Brighidh. Cuireann said na croseanna ós cionn na labthacha agus idir na crataí. Bíonn brothán acú ar an oidhce sin.

2) Lá 'le Pádraigh. Seachtmhain roimh lá 'le Pádraig bíonn ag cruinneadh uibheacha le h-aghaidh lá sin. Cúpla lá roimhe sin cuireann na daoine seamróga go dtí a muinntir in áiteacha eile. Ar an 16 lá déag cruinnin na paistaibh beaga go leor seamróga, le h-aghaidh lá ar na bharach. Ar an lá sin bionn úb ag chuile duine sa teach ar an maidin sin. Agus bionn an rud céadhna acú anois.

3) An Inid. Bíonn go leor feoil acú ar an dinneir agus sin e an am a bhíonn siad ag
    Máire Ní Ghallachobhair