School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 37_038

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 37_038

1. I rit na mbliadna 1846, '47, '48. Do bhí gorta sa tí seó. Rinne sé díogbháíl mór ar na daoiní bochta. Níór luigh an gorta go trom ar na daoiní sa cheanntar seó. Nír raibh an oiread daoiní sa cheanntar seo is atá ann anois.
    Roimh 1846 sé an príóm bíád a bhíodh ag na daoini ná fataí. Sa blían 1846 do lobadh na fataí agus ní raibh aon bíád ag na ndaoiní agus thosaigh síad ag fágáíl bháís leis an ocras. Ní bhíod aon aráin ag na daoiní ar beagnac agus nuair do lobhad na fataí ní raibh tadha acú. An chruineact a bhíacu beigean díobh é a dhíol agus an tígearna talmhan a dhíóc.
    Níor chailleadh mórán daoiní sa cheanntar seo ac fuair síád ocras. Caillead seisear
    Tomás Ó Dálaigh