School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 36_047

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 36_047

1. Cluiche.
    Imriogtar go leor cluiche tart ins an ceanntar seo. Lúrpóg Lápóg Lara bhuidhe. Imrioghtar an cluiche sin thart annseo cois na teineadh. Is leis cosa a imrioghtar é.
    Dallóg. Imrioghtar dallóg ins an oidhche cuirtear eadach dubh ar suilibh duine [ciant]?. Abruigheann an duine ar a mbionn an dallóg, dallóg a bhallóg o bhaile go bhaile an méid atá ins na coirnéal a béith i gceart lár an tigh. Má ceapann an duine a bhfuil an dallóg duine [cicint]? eile, caithfhidh an duine sin an dallóg a chuir ar.
    Ag iobradh an dá spúnog. Deanann ochtar na naoinar páisti fáinne annsin téigheann duine isteach ina lár an fáinne agus cuirtear dallóg ar
    Cáit Ní Chaithlín
    Cnoc na Ceasach, Co. Mayo