School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 31_029

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 31_029

1. 1) Bhí beirt fear ann fadó agus bí siad ag dul go dtí tír eicint i mbad. Brisead an badh agus bí an beirt fhear ag snaimh nó go dtainic siad go dtí cairrig. Ní raib aon biad acú agus bí ocras ag teact orrtha. Dubairt duine acu,"Ceard a deanas muid gan aon biadh" agus dubairt an duine eile, "Marocaidh mise tusa agus iosad mé thú."

2) Bí rí ann fado agus bí triur nian aige. Bí duien acu iongtac dalba. Phos an beirt eile. Lá amain táinig mac rí ag iarraig an nian go bpósadh sé í ac dubairt an rí go raib sí iongtach dalba agus nac dtabrádh sí an nian dhó nuair nach raib múnad uirrthí. Dubairt an fear go gcuiread sé fein muineadh uirrtí. Tug an rí a nían don fear agus phós siad. Nuair a bí siad ag dul abaile bí siad ag marcaideact ar
    Antoine Ó Caithlín
    Buaile an Ghleanna, Co. Mayo