School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 28_047

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 28_047

1. Bhí seacht ndiabhail an fadó, agus bhí duine achu níos mó ná an duine eile. Tháinig siad go dtí teach agus ní raibh sa teach ach aon bhean amháin agus í ag déanamh arán. Shuid na diabhail uilig síos agus d'iar siad deoch uisge, dubhairt an bhean nach raibh aon uisge isthigh. Sgread Bhaine ort an diabhal ba mhú, chuir an diabhal is mú an diabhal is lú le h-aighe canna uisge agus bhí sé anada amhuig chuir sé an diabhal eile le h-aighe canna uisge agus bhí sé sin an ada amhuig agus béiginn d'en diabhal is mú imteacht sa d'eiread. Nuair a fuair an bhean iad imthigh druid sí an doras ortha. Nuair tháinig siad go dtí an doras d'iar siad ar an bean oscailt agus osclocadh an bhean agus d'iar siad ar an cácha oscail agus do dosclochú an cáca ac ar beag a rith sí go dtí an tomhan agus nuair
    Brighid Ní Ghallachobhair
    Buaile an Ghleanna, Co. Mayo