School: An Corrán/Currane (roll number 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 24_017

The Schools’ Collection, Volume 0086B, Page 24_017

1. Sé an t-ardabar ar tugad Croch na Móna ar mo bháíle sa. Ní raibh morán tighthe san áít agus bhíodh na daoine ag gearrad móín tarth ar an aith a bhfuil na tigthe anois agus sin é an fáth ar tugadh Cnoc na Móna ar an aith seo. Tá tarth ar sgór tighthe in mo bháile sa. Tá tigthe slinne agus cionn taob agus clairthigh. Tá go leor sean pinnséire ins an aith a bfuil mé in mo comnidce ann. Conuideam mé in aice ann fairraighe. Níl mé acht timpeall ceatrama míle o theach na scoile. Tá mé in aice theac na sléíbte freisin Tá go leor sean fhocla san aith seó ag na sean daoine. Níl aon coill san aith séo anois. Tá go leor mannrach tigthe tarth annseó go fóill, acht níl mannrach
    Martán Mac Maigistir
    Cnoc na Móna, Co. Mayo