Scoil: An Corrán/Currane (uimhir rolla 16295)

An Corrán, Co. Mayo
Mícheál P. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 16_019

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086B, Leathanach 16_019

1. Feile na Bliadna.
    1. Deanam na daoine go leor trosanna oidhche brighdhe. Deantar na crosanna sin de amadh agus go cupla suip cochan. Cuithear na chrosanna sin shuas oschon an fuinneoghí agus oschon an thuine faoí na crataí an taigh.
    2. Lá” Padraigh. (Dean) Nuair ata la Padrigh ag teacht cruinnin na daoine go leor ibheaca gé leachan agus cearca. Le thaidh an la sin, Rud eile ata dheantam an la Padraigh teigeann na daoine amac ins na parceann agus puicheann siad l-go leor seamrogha le cuir in a cota an la sin, bionn Fleasta mor acu agus bionn ibeach ag gac duine sa theacht.
    3. An” Carraoghas, Ní geo fear na daoine cead posadh san am sin agus bionn na daoine ag tragú ar go leor rudaí
    4. Ceadaoin An luaithridh Tugadh siad go teac an Pobail agus (deantar) cuireann an sgart
    Mártan Ó Máille