School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 15_018

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 15_018

1. (continued from previous page)
    Na gabha a bhí an fadó bhí sé iongantach láidir. Bhí síad abalta meadchain iongantach mór d'iompar ar a ndruin. Na gabha atá ann anois níl síad abalta leath oiread a iompar agus a bhí fadó. Níl na gabha atá ann anois abalta an oiread biadh d'ithe agus bhí fadó.
  2. Is é Naomh Domhnait naomh patrúin an cheanntair. Ní raibh aon mainistir nó cill ag an naomh sin. Níl fhíos ag na daoine car cuireadh an naomh. Tugtar Cill Domhnait ar áit sa cheanntar agus deirtear gur ó ainm naomh Domhnait a bhaist na daoine an t-ainm ar. Ní báistear páistí d'ainm an naomh go fóill. Bíonn lá Fhéíle naomh Domhnait in a lá saoire iongantac mór sa
    Áine Ní Ghallachobhair