Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 13_013

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 13_013

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar mar bíonn a lan éanacha fiadhain san loch sin. "loch na n-Iasg" Tugtar an t ainm sin air mar tá a lan Iasg ann. "Loch Laethan" Is é seo an fáth a báisteadh an t-ainm sin ar mar tá sé ann laethan. "Loch Beag" Tugadh an t ainm sin ar mar tá sé ann bheag. "Loch Árd" Is e seo an fáth a baisteadh an t ainm seo ar mar tá sé suidhte in aice le cnoch árd. "Loch cam" Báisteadh an t ainm sin ar mar tá a lan casadh ann. "Loch na gclocha móra" Chuala me na sean-daoine ag rádh gur báisteadh an tainm sin ar mar bhí a lan clocha móra amuigh i lár an locha "Loch an Bhogaidh" Bháist na sean-daoine an t-ainm sin ar
    Áine Ní Gallchobhair