School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 13_012

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 13_012

(b) Locha
    "Loch Áine" Ghlaodh na sean-daoine an t ainm sin ar mar (báitheadh bean san loch sin dairbh ainm Áine.) "Loc geal" Báisteadh an t aonm sin ar mar (tá ann uisge) atá ann iongantach geal. ("Loch Mhór") Tugadh an t ainm sin ar mar tá se ann mhór. (" Loch na mbreach fiadhain") Bháist na sean daoine an t-ainm ain ar mar tá a lán breac fiadhain ann. "Loch coire liath" Is é seo an fáth a báisteadh an t-ainm sin ar mar tá sé ah bun coire liath "Loch Dubh" Tugtar an t-ainm sin ar mar tá an t-uisge ata ann cineál dubh "Loch na n éanacha bhfiadhain" Tugadh an t-ainm sin
    Áine Ní Gallchobhair