Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 11_013

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 11_013

Ar an leathanach seo

1. Sionnach Brocaig an t-ainm a tigtar ar an áit in a gcomhnuigheann an sionnach. Poll sa talamh no poll siar faoi charraig iseadh an brocaig. Itheann an sionnach chearca, lachann, geadhanna agus uain. Ní maith leis an sionnach ainmidhte caillte a ithe. D'innis mo athair dom go rabh fear ag teacht abhaile ón gcnoc la amháin agus casad sionnach leis. Shíl se go rabh se mharbh act ní rabh se acht in a codladh. D'ardaig sé ar a ghuailinn e. Níor chornug an sionnach chor ar bith. Bhí an fear ag eirig uireseach agus suidh se síos ar ardán
    Gráinne Ní Cheachmharaigh