School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mayo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 05_043

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 05_043

1. Nuair a dearcann na seandaoine ar an spéir agus nuair a fheiceann siad cuma dhubh dhorcha ar an spéir deireann siad go mbíonn droch aimsear le teacht. Ma fheiceann siad cuma dear bán air an spéir deireann siad go mbíonn aimsear maith the le teacht. Ma fheiceann siad cuma dearg ar an grian ag dul faoi trátnóna deireann na seandaoine annsin go mbíonn aimsear maith ag sioch le teacht ach ma feiceann siad chuma cineal dubh air ag dhul faoi trátnóna diereann siad annsin go mbíonn aimsear fhliuc le teacht. Nuair a feiceann na cean daoine na réalta ag rith go teapaid treasna na spéire deireann na seandaoine go mbíonn stoirm íongantach le teact ach na fheiceann siad cuma deas gear ar na réalta agus gan iad
    Siobhán Nic Manamon