School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 15_022

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 15_022

1. Bhí fear ann fadó agus sé'n t-ainm bhí air "Buachaill Bíó Sliabh Luácra". Bhí sé ag obair ag fear uasal agus sé'n sórt obair bhíodh air fosuideacht agus ag cumhdach beithigh an duine uasail ar an sliabh agus dá dtabhairt abhaile tráthnóna. Ní bhíodh sé ag dul ag Aifreann ná áit ar bith eile acht an obair sin o bhliadhain go bhliadhain. Fuair an sagart sgéala annsin go raibh a léithid sa bparóiste nach raibh ag dul ag an Aifreann agus chuaidh sé ar a lorg agus fuair sé amach an "buachaill bó" agus dubhairt sé leis go mba cheart dó dhul ag an Aifreann chuile Domnach cé'r bí céard a dhéanadh obair an both eile. Nuair a tháinig an Domnach, chuaidh an "Buachaill Bó" ag an Aifreann. Nuair a chuaidh sé isteach sa Seipéal, Bhí cóta mór air mar d'feilfeadh an cóta mór dó gach lá
    Bríghid Ní Iarnáin
    Tadhg Ó hIarnáin