School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 13_026

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 13_026

1. Bhí Rí i n-Éirinn fadó agus bhí aon mac amáin aige. Sé an t-ainm a bhí ar Billy beag. Nuair a bhí Billy óg cailleadh a mhathair agus pós an Rígh aríst. Nuair a fuair an mhathair bhás dfag sí le huachta an tarb fhágail ag Billy mar bhí sé an mór leis. Níor thaithnig sé leis ar cor ar bith com mór is an tarbh le Billy agus ar pleanai cé an caoi a bhfearr an tarbh a cur an báis. Luig sí síar ar an leabadh agus cuir fios ar an doctuir dí agus cuir si brib punt i laim an doctuir agus dubhairt sí leis rad leis an righ nac leasughad aon ceo í acht trí gloine de fuil an tairb. Dubairt an rígh. go raibh sé comh maith an tarbh
    Séamus Ó Gráinne