School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 09_011

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 09_011

1. Mac an t-sean fhear glic.
    Bhí Rí ann fadó agus sé an chéad rud a shocrughadh sé chuile sean fhear ins an áit a mharbhochadh. Bhí chuile dhuine marbhuighthe aige acht aon sean fhear ámhain a bhí ina chomhnuidhe i nuaimh thalman agus sé an t-ainm a thugtaí ar an sean fhear glic. Bhiodh go leór searbhontaighe ag obhair ag an Rí agus bhí mac an t-sean fhear glic ar dhuine aca seo. Lá ámhain tháinic an Rí amach go dtí an áit a raibh siad ag obair agus dubhairt sé leó go dtiúbrfadh sé chuig phunt de dhuine ar bith aca a d'innseócadh dhó i mbáireach cé aca taobh is éadthruimhe de phíosa adhmaid a bhí ar aon fhad amháin, aon léithead amháin agus aon
    Sorcha Ní Chúláin
    Pádhraic Ó Cúláin