Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 08_020

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 08_020

Ar an leathanach seo

1. Bhí tlú agus lúb in a gcomhnuidhe i gConmara fado. Bhí siad bocht mar cailleadh a n-athair agua a máthair nuair a bhí siad in a bpáisti beaga. Ní raigh slighthe maireachtáil ar bith aca. Beirt dearbhrathair a bhí ionnta. Ní raibh le n-ithe aca acht neantóga agus ní raibh le n-ól aca acht uisge. An lá seo dubharadar go dtiocfaidís ar thóir oibre soir ar an Achre. D'imthigh siad leo. Nuair a shroich siad Casla dubhairt an tlú ní fheiceann acht an te shiubhalans. Thuige a dubhairt an lúb. Ar ndóigh ní fhacaidh muid aon rud ariamh mar é sin. Bhuail siad cloch ar an éan agus mharbhuigh siad é. Chuaidh siad agus dith siad gach a raibh de fheoil air. Níor ithteadar aon fheoil ariamh go dtí sin. Bhíodar ag imteacht leo nó gur shroicheadar Gaillimh. Chuaidheadar isteach i dteach ósta i nGaillimh agus
    Máire Ní Churraidhín
    Máirtín Ó Curraidhín