Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 06_036

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 06_036

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean aimsir do bhíodh go leor daoine ag déanamh fuisge. Aon oidhche amháin bhí cúigear fear ag déanamh fuisge i sean teach nach raibh aon duine na gcomhnaidhe ann. Bhí simléar sa teach agus bhí an deatach ag dul suas ann. Bhí an sean-teach i bhfad ó baile freisin. Faoi mheadhon oidhche bhí an dúbláil ag teacht agus an áthas orra. Tar éis tamaill chúala siad an siubhal ag teacht i leith an bóithrín a bhí ag dul isteach go dthí an sean-teach. Bhuail faitchíos iad mar shíl siad gur gárdaí a bhí ann. Dubhairt siad go m'bfeárr dóibh imtheacht agus an fuisge a fhágáil annsin, agus a dhul i bhfolach. Bhí an torann ag theacht in-aice leo i gcomhnaidhe agus ní raibh mórán ama aca le n-imtheacht. Bhí aon fear amháin aca a raibh an mhisneach aige agus
    Pádhraic Ó Nualláin
    Séamus Mac Flannchadha