School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 05_041

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 05_041

1. Bhi cailin ann aon uair amáin Inghin báicéara do b'eadh í. Bhí sí mór le triúr ministiri agus ní raibh fhíos ag aon duine de na minastiri a raibh sí mór leis an gceánn eile. Thug sé cuireadh do'n triúr a teacht go dti an teacht aon lá amáin. Tháinic duine aca i dtosach acht ní raibh an ceánn sin i bhfad istigh no go dtáinic ceánn eile. Nuair a d'airigh an cailín an ceánn eile ag tigeacht, dubhairt sí leis an gceann a bhí istig go raibh a h-athair ag tigeacht. Dubhairt sí dhá ngeobhfadh a h-athair istig é go marbócadh sé é. Dubhairt sí leis an ministeára a dhul i bfolach. Dubhairt sí go mba h-é
    Siúbhán Ní Chúláin
    Tomás Ó Cúláin