School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 05_034

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 05_034

1. Scéal

Ins an t-sean aimsir bhí Landlord ina chomnuidhe i gCaisleáin.

Ins an t-sean aimsir bhí Landlord ina chomnuidhe i gCaisleáin. Bhí sé an cruaid agua an-ghéar ar a chuid tonnantaí. Chaitheadh chuile tonnanta cupla lá oibre a thabhairt dhó in-aisge gach bliadhain. Bhí go leór daoine bochta sa n-áit agus mar a mbeadh siad indhon an cíos íoc chaitfeadh sé amach as a gcuid tigthe iad. Chaith sé cuid aca amach nuair nach n-iocfhad siad a gcuid cíos. B'éigin do na daoine a chaith sé amach dhul ó theac to geac ag iarraidh bíd. Chaith sé amach baintreac. bhocht agus ina dhiaid sin ní raibh mórán gon t-ádh air. Do mhair sé cuid mhaith bliadanta. Dhíol sé an Caisleán agus d'imtig leis go
    Siúbhán Ní Chúláin
    Pádhraic Ó Cúláin