School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 04_006

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 04_006

1. Bhí fear as Connmara ann agus bhí bulc muc aige le díol. Tháinic fear as Sasana agus dfiafruigh cé mhéad a bhí ar an mbeag agus ar an mór de na muca. Shíl fear Connmara nach raibh sé acht ag ceannacht ceann beag agus ceann mór. Nuair a bhí siad ceannuighthe aige chroch fear Sasana leis iad beag agus mór. D'fhiafruigh fear Shasana cé mhéad a bhí orrab, bhí fiche agus ceathar de mhuca ann. Dhá phúnt i dhéag a bhí sé ag iarraidh orrab. Níor thug fear Shasana dhó acht luach dhá mhuic. Thugh fear Chonnmara faoi dhlíghe fear Shasana ag iarraidh luach na muc air, chuaidh siad sa dlíghe chaith fear Sasana dlíge é. Chuaidh fear Connmara faoi dhéint Cabhnsileara Ó Conaill, dinnis sé an sgéal dhó. Bfuil fhios agat céan chaoi a bfuil an sgéal adeir Cabhnsileara Ó Conaill bain barr na méire fhéadha dhíot fhéin agus fág sa teach é i gConnmara. Beidh tú shuas i siopa fhear Sasana agus beidh mise annsin romhat adeir Cabhnsileara Ó Conaill le h-aghaidh fiadhuise.
    Mairéad Ní Choistealbha
    Éamon Ó Coistealbha