School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. Galway
(name not given)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 02_019

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 02_019

1. Sgéal
    Aon uair amáin bhi fear ann agus bhí sé an tsean ar fad. Bhí se caoch agus bodhar agus balamh. Bhí sean pláta aige agus sean cupan. Bhí sé chomh lag go tuitead án biad ar a beal cabhar uair. Bhí a mhac agus bean a mhic ar buile leis agus chuir siad taobh siar de dridosúr a bhí sa teach é ag ithe agus thug siad bíadh dó i gceann dhé na plátaí a bhíod na madraí ag ithe ar. Lá amháin thuit an plátaí ar a láimh agus briseadh é na piosaí. Tháinic bean an tíge go dtí agus thosiugh sí ag aragáint leis ac níor dhubhairt se tada acht thosiugh sé ag gol. Annsin ceannuigh síad plata adhmaidh ar chupla píngin agus thug siad a bhéile go ann. Uair amáin nuair a bhí siad ag ithe. Bhí an gasúr beag a bhí sa teach
    Liam Ó Droighneáin
    Cáit Bhreathnach