School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_021

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_021

1. (continued from previous page)
    nó go mharbhrugh siad í. Tháinig fearg orrabh annsin agus tháinig siad go dti mac na baintrige le sásadh an bhaint dhe. Nuair a tháinig siad go dti an teach ní raibh sé istig rompa. Bhí fhios ag an mbaintreach agus ag an mac go dtiochfadh siad le sásadh a bhaint díobh, agus ceap siad cleas éigin le imtheacht uatha. An lá roimhe sin chuaidh an mach amach agus rug sé ar coínín agus tug sé abáile é gan é a ghortú. Nuair a tháinig siad isteach sa teach d'iarradar ga'n baintreach cá raibh an mac. "Níl se istig anois," arsa sí, ac cuiread mé teachtaireacht chuige. Chuaidh sí go dtí an áit na raibh an coínín. Rug sí air agus sgaoil sí amach. Bhí fhios ag an mac go ndéanfad sí é agus bhí sé sa gcoinicéar roimhe. Nuair a tháinig an coínín síos ann. Rug air agus thug sé abhaile é. Nuair a connaic na ceannuigtheóiri é ag teacht agus an coínín aige d'iarradar dhóibh an ndíolidis an coínín. Dubhair siad go ndhíolfadh. Fuair siad cárnán airgid air. Nuair a theastuigh rud eigin uatha. Dubhairt siad go gcuiridis an coínín dhá iarraidh sa siopa.
    Tomás Ó Fláithbheartaigh