School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_001

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 10_001

1. (continued from previous page)
    Bhí fhear ann fadó agus d'imthig sé amach san oidhche. Thug sé leis a ghunna go ngabhfadh sé ag marbhú lachan ar an loch. Síos "Trach 'r teach" a chuaidh sé. Bhíodh sé ag feiceál rudaí na thimcheall. Fear misnúil a bhí ann agus bhí sé an éasga. Mar sin ba chuma leis agus choinnigh sé air. Nuair a tháinig sé go dtí an loch bhí sé ag éaluighadh go réidh agus an t-urchar sa n-guna aige. Nuair a tháinig sé go dhtí an claidhe, bhreathnuig sé go réidh thairis mar d'airigh sé rud ag slapáil mar a bheadh lacha. Ach nuair a bhreathnuigh, céard a d'féicfeadh sé ach bean ag nigneacán. Bhuail faithchíos é agus d'imthigh sé leis agus é go dona le faithchíos. Bhí go leór rudaí da leanacht agus ghread sé uatha abhaile agus é ag tuitim le faithchíos. Ní ghabhfadh sé amach san oidhche ag fóglaeracht ní ba mhó.
    Tomás Ó Fláithbheartaigh
    Seán Ó Fláithbheartaigh