School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 08_010

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 08_010

1. La amháin san tráthnona faoí Bhealtaine, d'fhan fear deireanmach san ngarrai agus bhí gasúr darbh Brian ineinfeacht léis. Dubhairt léis an gasúr ar a bfacha sé ariamh gan dul ró-fhada o'n ngarraí. D'imthigh sé ag baint cnó sgathamh beag síos ó'n náit. Tháinigh múr baisthighe agus cuaidh sé i bfosgad i gcúinne an chlaid. Tuit an oidhche ingan fhíos do. Chuaidh an fear dá chuartugadh. Fuair sé é ag an meadhon oidhche agus é na chodladh. Thug sé léis e agus níor dhúisigh sé ar cor ar bith. Thug sé abaile é agus níor dúisigh sé maidin lár na maireach acht oireadh. Cuimhnigh se annsin gur biad na sideóga a rinne rud eigin air, ba í oidhche Bealtahine oidhche lár na mháireach. Dubairt sé go n-imtheóch se ag lorg na sideoga. Ag dul sios t-ar aill do d'airigh sé cainnt. Níor airig se acht dá mbainfear sé an biórán suan as a ceann go mbead leis. Dubairt sidheóg eile "Cean mhaith sin nuair
    Pádraig Ó Conghaile
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway