School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_025

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_025

1. (continued from previous page)
    go minic mar bíodh sé acha leis na fataí freisin, Bainne leamhnact agus bainne gear. Is an gciseóg nó ar an mbórda d'ithidhís an bhéile. Chrocthadh siad an bórd leis an bhfalla nuair a bhíodh béile aírthe aca. Bhiodh mín buidhe agus roinnt plúr aca agus do bidís ag déanamh apáin díobh sin. Do bhiodh mín coirce aca freisin agus d'ithidís é mar bhéile. Do measgadh siadh an mhín coirce agus na fataí bruiththe le chéil í dhéanadh sead é, ná na fataí as sgríobhadh le "sgreapúr " agus é 'faisgead go maith agus é bruith annsin, agus nuair a bhéadh sé bruiththe, é ithe mar arán. Ní bíodh aon fheoil ro-mhinic aca acht nuair a mharbhuighead siad beithidhigh no caoira, Is féoil úr a bhíodh aca. Nuair a bhíodh na muca mór, marbuigheadh siad ceann aca agus sailleadh siadh iad agus bíodh siad dá ithe guirt. D'ithidhís an feóil gan bheith bruiththe chor ar bith comh is dá mbeadh sí bruiththe.
    Nóra Ní Chonghaile