School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_005

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_005

1. (continued from previous page)
    agus bhí se sin na theach bhréag fadó. Ba gnáthach lé go leor daoine a dul go America as fadó. is minic a luadhadh ainm nah-aite i amhrán agus i sean-fhocal. Seo ceann amháin a rinne an file, (Colm a'Bhailíc)
    Inis meadhon, Inis gan arán,
    inis gann gortach,
    An lá a theigheann's tú ann,
    Beir leat do cuid arán, No beidh tú an lá sin do throsgadh.
    Ní aontuigheann na daoine leis sin mar tá na daoine áta in Inis Meadhon flaitheamhail pé ar bhith caoi ar rinne sé an t-amhrán. Tá amhrán eile freisin faoi a rinne an Máigistir líonáin a bhí ag múineadh scoile ar an oiléan cúpla bliadhain ó shoin. Is é an sórt talamh áta ann na talamh bocht carraigeach agus níl aon cuid de faoi choillte. Níl aon abhainn ann na loch acht amháin loch ceann gainimhe, loch cró na gcadhain, loch an lisin
    Nóra Ní Chonghaile