School: An Chros (B), Cill Chaoi

Cross, Co. Clare
Seán Ó Héadtromóin

1. Sé an brigh atá le h-Inis Cathaigh na Oileán Cathach. B'é Cathach an ainm a bhí ar an oll-phiast a bhí in Inis Cathaig sul ar chuaidh Naomh Seanáin ann. Do thagadh an t-oll-phiast i dtir gach seachtmhadh mblian agus d'iosadh sé gach duine gach duine go bhfeadfadh sé greim fhaghail air. Nuair a tháinig Naomh Seanán go h-Inis Cathaigh dhibir sé an t-oll phiast go Dubh Loch trí míle o Slaibh Calláin. Deirtear go mbíonn tonntacha ar an loch san gach lá cé go mbíonn an lá ana-chiúin fe mar a bheadh piast mor fe'n uisce.
    Deirtear leis nuair a dhibir Naomh Seanán an t-oll-phiast gur chuir sé de gheasaibh air gan acht iasc go leith d'ithe gach lá agus is féidir leath-iasc dfághail ar tráigh an locha san go minic dá dheascaidh sin.
    Seán Ó hÉadtromóin
    Múinteoir
    Cross, Co. Clare
    Seán Ó hÉadtromóin
    Cross, Co. Clare
  2. Bhí beirt fhear óg ag foghluim le bheith 'na sagairt ag mainistir Naomh Sheanáin in Inis Cathaigh. Tá Carraig mhor idir Oileán hóg agus Inis Cathaigh agus lá amhain nuair a bhí an taoide tráighte chuadar amach is do shuidheadar air. Tháinig an taoide isteach in gan fhios dóibh agus do bádhadh iad.
    Do chaith an taoide ar an dtraigh iad go bhfuair muinntir na mainistreach iad. Nuair a chonnaic Naomh Seanán comh brónach is a bhí a dtuismigtheoírí ina ndiaidh do thóg sé ón mbás iad. Acht dubhairt an bheirt leis go rabhadar tar éis aoibhneas na bhflathas d'fheiscint agus go mbhfearr leo bás fhagail arís. Do gheill Naomh Seanáin doibh agus do fuaradar bás láithreach.