School: Cill Chláráin, An Fhiacail

Kilclaran, Co. Clare
Ss. Ó Muineóg

1. Do bhi Brian Mach Giolla Meidhre in aice le Cille Claráin san áit na bhfuil chomhnoidhe ar Seán O Tuataig fé lathair ag deire na h-ochtmhadh aoise deag.
    Is sa sgoil seo a fhuair Maighistir O Brian a chuid oideacas agus d'fhoghluim sé gaedhilg teagasc críostaidhe agus roinnt (?) ann. Tamall ina dhiaidh sin do thárla go raibh sgoil sgairte ag maighistir O Brian é féin ag gcrosaire in aice le leighort tamall ón áit na bhfuil Micheal O Comhraidhe in a chomhnaidhe anois. Bhí a lán sgoláiri ag freastal ar an sgoil seo agus do mhuin sé bearla, gaedhilg, sgriobhneoireacht, teagasc criostaidhe ar an gcuma seo do (-) sé beo solas an creidimh san dutaigh seo nó gur cuireadh ar bun scoil naisiunta i gCill Chlaráin san mbliain 1885. Fuair Maighistir O Briain bás san mbliain 1887.
    Bhí Donnachadha O Muineog mar príomh oidhe san sgoil seo o 1885-1808. Fíor gaedeal do bheadh Donnachadha agus do dhéin sé (?) fir ma dhéin aoinne riamh é ar son an creidimh