School: Cill Chláráin, An Fhiacail

Kilclaran, Co. Clare
Ss. Ó Muineóg

1. Do rugadh agus tógadh Fireball Mac Conmara i Mo Riasc in aice Tulach i gCo. an Chláir timcheall céad bliadhain ó shoin. Duine de sliocht muinntir Mac Conmara do b'eadh é agus fear calma laochrach do b'eadh é freisin.
    An t-am sin bhí na Sasanaigh tíoránaigh san tír seo agus bhí gráin mór air iad a bheith ag déanamh sin.
    Bhí dhá phiostal ag Fireball agus sgríobhadh 'bás gan sagart' ar ceann amháin aca agus 'casúr an bháis' ar an gceann eile. Thug sé casúr an bháis' do Ó Connall nuair a bhí sé ag troid i n-aghaidh D'Esterre.
    Do chaith sé cuid is mó de a shaoghal isteach ag bagairt agus ag troid i n-aghaidh na Sasana agus bhí eagla an domhain ar na lucht Plandála i gCo. an Chláir air.
    Nuair a bhí Ó Connall ag troid an comhrach beirte le D'Esterre do chabhruigh Fireball lámh uachtar d'fhágail air.
    Is mó comhrach beirte do throid sé in a shaoghal. Chuaidh sé go dtí
    Donncha Ó Muineóg