School: Kilkishen, Sixmilebridge

Kilkishen, Co. Clare
Pádraig Ó Conchobhair

1. Bhí duine uasal in a chómhnuidhe i gCo. Luimnighe san ochtmhadh aois deag. Bhí rilg i measg a chuid talmhan. Aon lá amháin d'orduig sé don fear oibre a aige gan a thuileadh corp do cur ins an roilg. Cun é sin do chur in bhfeidm do chur sé na geataí fé glas.
    Aon lá amháin thainig an sagart agus an socrad go dtí an áit. Nuair shroiseadar na geataí bhíodar dúnta rómpa. Bhí an fear oibre ran dtaobh istigh díobhagus d'fiafruig an sagart dé an raibh an eocair aige. Dubhairt an fear oibre ná raibh, go guir an maighistir an glas ortha ar maidin.
    Annsan do chimil an sagart a lámh leis an nglas agus d'osgain na geataí agus cuaidh an socrad isteach. Ní fheaca an maighisir an socrad ag dul isteach in aon cor mar thóg an sagart radharc na suil uaidh. Nuair fuair sé a radharc arís chonnaic sé na daoine ag dul abhaile taréis and chuirp do cur.
    Máirtín Ó Meachair
    Proinsias Ó Maoldomhnaigh