School: Kilkishen, Sixmilebridge

Kilkishen, Co. Clare
Pádraig Ó Conchobhair

1. Daidhbhreas i bhfolach.
    Deirtear go bhfuil saidhbhreas i mainistir Cuince. Tá an áit sin suithe timpeall seach mile siar ó thuaidh den sgoil. Do dhein buachaillí na comharsanacha iarracht ar é a d’fágail dá blian ó soin.
    Do deineadh caidbhreamh do fear áirithe i gCuince trí oidhce in dhiaidh a chéile. Do cheap sé go raibh cloch mhór in a luighe ar an ór. Do chuala buachaillí Cille- Cisín an sgéal agus chuadar go stí an mainistir ar a deich a clog. Bhí pící, sluasadaí agus ramhan aca.
    Do shroiseadar Cuince tímceall dó dhéag a clog. Bhíodar ag cuardach na h-áite ar tóir an óir ar feadh tamaill. Ar deire nuair a chonnacadar an áit cé bhí ann ach fear an-mhór agus bean bheag! Tháinig scannradh ar na buachaillí agus ritheadar cómh tapaidh san gus fhágadar na ramhain agus na sluasadaí in a ndiaidh,
    Deireann cuid des na daoine gur cuid na manaig an t-ór ann
    Pádraig Mac Giolla Dé